Зареждам...
Архив новини

Десетокласници от Благоевград участваха в екологични образователни програми за НП „Рила“

25/06/2018

Със старта на летния сезон, Дирекция „Национален парк Рила“ проведе две екологични образователни програми с ученици от благоевградски училища.

В първата двудневна програма участваха ученици от десетите класове на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград, които се включиха в интерпретативен преход по ботанически маршрут „Приятели на растенията“ от хижа „Скакавица“ до водопад „Скакавица“. Групата се запозна с уникалното биологично разнообразие на защитената територия. Основна тема беше представителната флора на Парка и планината. В Посетителския център на парковата дирекция в Паничище учениците научиха от експертите още много любопитни факти за дивата природа на националния парк. Освен с презентация за лечебните растения в Рила, учениците се запознаха и с редките животински видове, гъби, мъхове и лишеи, резерватните територии и водните ресурси. Те научиха за мерките за опазване на видовете и техните природни местообитания, популяризирането на природозащитните дейности, спазването на установените режими и нормите и правилата за поведение. Програмата продължи с филм за биологичното разнообразие на парка, както и с посещение на езерото Паничище.

В образователна беседа за „Животинските видове в НП „Рила“ в летовище „Бодрост“ се включиха и десетокласници от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград. Експерт от парковата дирекция впечатли учениците с подробно представяне на редките и защитени едри гръбначни животни, птици, земноводни и влечуги, насекоми, както и техните природни местообитания. Образователна екологична програма бе организирана съвместно с ТД „Айгидик“ Благоевград и по традиция ще продължи и тази седмица.

Галерия

Новини
Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември за десета поредна година
19/09/2018
Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на...
ДНП „Рила” и доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“
17/09/2018
Петдесет служители отДирекция „Национален парк „Рила” се включиха в...
Проведе се първа информационна среща „Дестинация Южна Рила“
17/08/2018
Дирекцията на Национален парк „Рила“(ДНП „Рила“) проведе информационна...
Санкции за неспазване на режимите в НП „Рила“ ще бъдат наложени на организатори на заснемане на филм
12/08/2018
Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на...