Зареждам...
Архив новини

Дирекцията на НП “Рила“ отбелязва Световния ден на влажните зони с образователни инициативи

02/02/2018

С образователни програми в Благоевград и Ден на отворените врати в посетителските центрове Паничище и Самоков, дирекцията на Национален парк „Рила“отбелязa Световния ден на влажните зони.

 

Мултимедийни презентации, беседа и еко игра запознаха второкласниците от ОУ „Димитър Благоев“ със значимостта на природозащитната дата. Децата научиха интересни неща за дивите животни, водното богатство и уникалните забележителности на парк „Рила“ и резерватите в него. Експерти от парковата дирекция разказаха за значението на влажните зони за намаляване на наводненията и като източник на питейна вода, как подобряват качеството на водите и осигуряват поминък на местното население.  

 

Посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков в почивните дни ще изненадат посетителите с интересни инициативи посветени на Световния ден на влажните зони.

 

Световният ден навлажните зони се отбелязва на 2 февруари и има за цел да  повиши информираността за значението на влажните зони за човечеството и планетата. Всяка година се избира тема, която акцентира върху определена жизненоважна функция на влажните зони. Темата за 2018 г. е „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.

 

Влажните зони в градовете или в близост до населените места допринасят за осигуряване на по-жизнена среда за живеене благодарение на множеството важни функции, които осъществяват. Значението на ползите, които допринасят влажните зони става все по-важно и съдбоносно с продължаващото нарастване на броя на населението, живеещи в градовете, които към настоящия момент са повече от 4 милиарда души. Според изчисленията на учените, най-малко 64% от влажните зони на планетата са изчезнали от 1900 г. насам, докато паралелно с това се наблюдава бум в нарастването на градовете.

 

Галерия

Новини
Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември за десета поредна година
19/09/2018
Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на...
ДНП „Рила” и доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“
17/09/2018
Петдесет служители отДирекция „Национален парк „Рила” се включиха в...
Проведе се първа информационна среща „Дестинация Южна Рила“
17/08/2018
Дирекцията на Национален парк „Рила“(ДНП „Рила“) проведе информационна...
Санкции за неспазване на режимите в НП „Рила“ ще бъдат наложени на организатори на заснемане на филм
12/08/2018
Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на...