Зареждам...
Архив новини

Дирекцията на НП “Рила“ отбелязва Световния ден на влажните зони с образователни инициативи

02/02/2018

С образователни програми в Благоевград и Ден на отворените врати в посетителските центрове Паничище и Самоков, дирекцията на Национален парк „Рила“отбелязa Световния ден на влажните зони.

 

Мултимедийни презентации, беседа и еко игра запознаха второкласниците от ОУ „Димитър Благоев“ със значимостта на природозащитната дата. Децата научиха интересни неща за дивите животни, водното богатство и уникалните забележителности на парк „Рила“ и резерватите в него. Експерти от парковата дирекция разказаха за значението на влажните зони за намаляване на наводненията и като източник на питейна вода, как подобряват качеството на водите и осигуряват поминък на местното население.  

 

Посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков в почивните дни ще изненадат посетителите с интересни инициативи посветени на Световния ден на влажните зони.

 

Световният ден навлажните зони се отбелязва на 2 февруари и има за цел да  повиши информираността за значението на влажните зони за човечеството и планетата. Всяка година се избира тема, която акцентира върху определена жизненоважна функция на влажните зони. Темата за 2018 г. е „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.

 

Влажните зони в градовете или в близост до населените места допринасят за осигуряване на по-жизнена среда за живеене благодарение на множеството важни функции, които осъществяват. Значението на ползите, които допринасят влажните зони става все по-важно и съдбоносно с продължаващото нарастване на броя на населението, живеещи в градовете, които към настоящия момент са повече от 4 милиарда души. Според изчисленията на учените, най-малко 64% от влажните зони на планетата са изчезнали от 1900 г. насам, докато паралелно с това се наблюдава бум в нарастването на градовете.

 

Галерия

Новини
Отбелязваме 26 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия
15/02/2018
Дирекцията на НП „Рила“ отбелязва 26-годишнината от обявяването на Национален...
Относно Годишния план за паша на домашни животни през 2018 г.
09/02/2018
Интервю за Радио Благоевград с участието на Кирил Стамболиев – мл. експерт...
Дирекцията на НП “Рила“ отбелязва Световния ден на влажните зони с образователни инициативи
02/02/2018
С образователни програми в Благоевград и Ден на отворените врати в посетителските...
Експертите от НП Рила проведоха открит урок за Световния ден на влажните зони
30/01/2018
Дирекцията на Национален парк „Рила“ стартира първата за годината...