Зареждам...
Архив новини

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва 50 години от обявяването на Резерват „Скакавица” за защитена тертория

28/03/2018

На 27 март 2018 година се навършват 50 години от обяваването на резерват „Скакавица” за защитена територия. По повод, на 30 март 2018 г. (петък), от 10.00 в Посетителски център за НП„Рила“ в Паничище Дирекция „НП Рила” и СУ „Христо Ботев”, гр. Сапарева баняекологична образователна програма за защитената територия.

Предвидените инициативи включват откриване на юбилейна експозиция „Национален парк Рила - ретроспекция“, представяне и прожекция нафилма„Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“ипрезентации и беседи от експертите на националния парк за биологичното разнообразие и забележителности на парка и Резерват „Скакавица”.Дирекция „Национален парк Рила“ще предостави образователни помагала и информационни материали на природозащитна тематика, които да се използват при провеждане на образователно-възпитателния процес с екологична насоченост в учебното заведение.

 

“Скакавица” е един от малките български резервати. Площта му е само 70,8 ха. Резерватът се намира в северозападния дял на Рила планина, разположен между 1850 и 2050 м н.в. Той е типично горски резерват, в който се опазват естествени вековни гори от бяла мура.

За посетителите със специални интереси като защитени растения и животни и харакерни и забележителни пейзажи, в района на резервата е изграден ботанически маршрута „Приятели на растенията“ от хижа Скакавица до водопад Скакавица“.

 

Галерия

Новини
Наградиха отличените в конкурса „Национален парк „Рила“- познат и непознат“
23/11/2018
На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломи и предметни награди на...
В Благоевград връчват наградите в Националния ученически конкурс
22/11/2018
На официална церемоня ДНП „Рила” и партньорите от община Благоевград, РУО и...
Класирани участници в V-ти Национален ученичиски конкурс
21/11/2018
Класирани участници в V-ти Национален ученичиски конкурс "Национален парк Рила -...
Детска градина в Благоевград и ДНП „Рила” организираха екоигри в кампанията „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2018 г.”
09/11/2018
Парковата дирекция получи благодарствено писмо от Екатерина Янчева, директор на...