Зареждам...
Архив новини

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва 50 години от обявяването на Резерват „Скакавица” за защитена тертория

28/03/2018

На 27 март 2018 година се навършват 50 години от обяваването на резерват „Скакавица” за защитена територия. По повод, на 30 март 2018 г. (петък), от 10.00 в Посетителски център за НП„Рила“ в Паничище Дирекция „НП Рила” и СУ „Христо Ботев”, гр. Сапарева баняекологична образователна програма за защитената територия.

Предвидените инициативи включват откриване на юбилейна експозиция „Национален парк Рила - ретроспекция“, представяне и прожекция нафилма„Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“ипрезентации и беседи от експертите на националния парк за биологичното разнообразие и забележителности на парка и Резерват „Скакавица”.Дирекция „Национален парк Рила“ще предостави образователни помагала и информационни материали на природозащитна тематика, които да се използват при провеждане на образователно-възпитателния процес с екологична насоченост в учебното заведение.

 

“Скакавица” е един от малките български резервати. Площта му е само 70,8 ха. Резерватът се намира в северозападния дял на Рила планина, разположен между 1850 и 2050 м н.в. Той е типично горски резерват, в който се опазват естествени вековни гори от бяла мура.

За посетителите със специални интереси като защитени растения и животни и харакерни и забележителни пейзажи, в района на резервата е изграден ботанически маршрута „Приятели на растенията“ от хижа Скакавица до водопад Скакавица“.

 

Галерия

Новини
Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на Земята тема „Свят без замърсяване с пластмаси“ с поредица от инициативи
20/04/2018
На 21 април 2018 г. от 09.00 часа Д „НП Рила”ще вземе участие в ХХ Национален...
Д „НП Рила“ утвърди Годишния план за провеждането на мониторинг на дивите животни, растителни видове, горски екосистеми, туристическо натоварване в циркуса на Седемте рилски езера и води в НП „Рила” прeз 2018 г.
05/04/2018
Една от приоритетните дейности на Дирекция „Национален парк Рила“ е...
Дирекция "Национален парк Рила" ви приветства по повод Седмицата на гората
04/04/2018
ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА“ ВИ ПРИВЕТСТВА СЪС СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА ПОД...
ДНП „Рила“ и ученици от Сапарева баня отбелязаха 50-годишнината на резервата „Скакавица” в Паничище
30/03/2018
В Посетителския център за НП „Рила“ в Паничище дългогодишните партньори ДНП...