Зареждам...
Архив новини

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва 50 години от обявяването на Резерват „Скакавица” за защитена тертория

28/03/2018

На 27 март 2018 година се навършват 50 години от обяваването на резерват „Скакавица” за защитена територия. По повод, на 30 март 2018 г. (петък), от 10.00 в Посетителски център за НП„Рила“ в Паничище Дирекция „НП Рила” и СУ „Христо Ботев”, гр. Сапарева баняекологична образователна програма за защитената територия.

Предвидените инициативи включват откриване на юбилейна експозиция „Национален парк Рила - ретроспекция“, представяне и прожекция нафилма„Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“ипрезентации и беседи от експертите на националния парк за биологичното разнообразие и забележителности на парка и Резерват „Скакавица”.Дирекция „Национален парк Рила“ще предостави образователни помагала и информационни материали на природозащитна тематика, които да се използват при провеждане на образователно-възпитателния процес с екологична насоченост в учебното заведение.

 

“Скакавица” е един от малките български резервати. Площта му е само 70,8 ха. Резерватът се намира в северозападния дял на Рила планина, разположен между 1850 и 2050 м н.в. Той е типично горски резерват, в който се опазват естествени вековни гори от бяла мура.

За посетителите със специални интереси като защитени растения и животни и харакерни и забележителни пейзажи, в района на резервата е изграден ботанически маршрута „Приятели на растенията“ от хижа Скакавица до водопад Скакавица“.

 

Галерия

Новини
ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.
19/10/2018
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС...
Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември за десета поредна година
19/09/2018
Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на...
ДНП „Рила” и доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“
17/09/2018
Петдесет служители отДирекция „Национален парк „Рила” се включиха в...
Проведе се първа информационна среща „Дестинация Южна Рила“
17/08/2018
Дирекцията на Национален парк „Рила“(ДНП „Рила“) проведе информационна...