Зареждам...
Архив новини

ДНП „Рила“ отбелязва Световния ден на околната среда с поредица от инициативи

05/06/2018

Честванията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни започнаха с участие на ДНП ”Рила”в събитие на Националния Доверителен ЕкоФонд.Програмата включваше семинар на тема „Ролята на образователните програми в училищата за подобряване ефективността на инвестиционните проекти за енергийна ефективност“ и връчване на годишните награди в конкурс „Мими Праматарова“ 2018 г. за изпълнени училищни проекти в сферата на климата.Дейността се организира съвместно с НДЕФ. Същият денв летовище Бодрост се проведе Образователна беседа на тема: „Дивите животни в Национален парк Рила“ пред ученици от първи клас от училища в Благоевград. Инициативата се провежда съвместно с ТД „Айгидик“ Благоевград.

На 5 юни 2018 г. по повод Световния ден на околната среда от 10.00 до 17.00 ч. в Посетителски център на НП „Рила“ – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков се провежда Ден на отворените врати. Посетителите имат възможност да се запознаят със световната инициатива посветена на опазването на околната среда, както и с дейността на парковата дирекцията и природата, съхранявана в защитената територия. Съвместно с РИОСВ – Благоевград се проведе образователна програма на тема „Да победим зъмърсяването с пластмаси“с ученици от 7А клас от V СУ „Георги Измирлиев“Благоевград.

На 6 юни 2017 г. събитията продължават вДГ № 6 „Щастливо детство“, където ще се представи биологичното разнообразие на Национален парк „Рила“ с участието на деца от детската градина. В последствие се предвижда организинране на образователни екологични програми с детското заведение.

Кампанията по повод Световния ден на околната среда ще завърши на 9 и 10юни 2018 г. в Посетителски център на НП„Рила” с екологична образователна програма с ученици от „Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ Благоевград. С беседи, мултимедийни презентации, еко-игри и демонстрации учениците ще се запознаят с живата и нежива природа на националния парк и правилата за поведение в защитената територия. По програма са предвидени интерпретативни опознавателни маршрути по екопътека „Двете ели“ и езеро Паничище.

 

Да победим замърсяването с пластмаси”, е темата на Световния ден на околната среда през 2018 г. Това е призив за действие към всички, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Избрана от тазгодишния домакин на събитието, Индия, тематаприканва всички да се замислим как може да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето здраве.

Инициативата на Световния ден на околната среда през 2018 г. е възможност за всеки от нас да даде своя принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси по света, чрез някои от многобройните начини за това. И не е нужно да се чака до 5 юни, за да се действа!

Галерия

Новини
Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември за десета поредна година
19/09/2018
Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на...
ДНП „Рила” и доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“
17/09/2018
Петдесет служители отДирекция „Национален парк „Рила” се включиха в...
Проведе се първа информационна среща „Дестинация Южна Рила“
17/08/2018
Дирекцията на Национален парк „Рила“(ДНП „Рила“) проведе информационна...
Санкции за неспазване на режимите в НП „Рила“ ще бъдат наложени на организатори на заснемане на филм
12/08/2018
Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на...