Зареждам...
Архив новини

ДНП „Рила” ще отбележи с разнообразни инициативи Деня на Земята

20/04/2017

С екологична образователна програма, на 21 април започват инициативите, посветени на Деня на Земята – 22 април, организирани от Дирекцията на „Национален парк „Рила“, РИОСВ – Благоевград и Регионалната лаборатория към ИАОС в Благоевград. В програмата ще участватученици от ХІ и ХІІ клас на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“. С беседи, екоигра и демонстрация на взимане на водни проби учениците ще се запознаят с темите по повод Международния ден на Земята, както и с биоразнообразието и водното богатство на Югозападна Българияи Национален парк „Рила“. Инициативата ще се проведе от 10 часа в района на въжения мост на река Благоевградска Бистрица.

От 11 часа същия ден вНационалния дворец на децата в София ще се проведеНационалното състезание за ученици от V до VІІІ клас „Природата – наш общ дом“. В него ще участват експерти от парковата дирекция и членове на ученическия клуб „Приятели на Национален парк „Рила” при Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, подготвили презентации, свързани с „25 години от обявяването на Национален парк „Рила“, „Екологична характеристика на Благоевград“ и „Опазването на въздуха от замърсяване“. Инициативата се провежда за пета поредна година, а през 2013, 2015 и 2016 г. клубът бе отличен с две втори и едно трето място в екологичното състезание.

От 11.30 часа ще се проведе екологична образователна програма за Национален парк „Рила“, посветена на Деня на Земята с ученици от IIIклас от СУ „Алексъндър Иванов - Чапай“ –Белово. С презентации, прожекции и беседи, учениците ще се запознаят със защитената територия. Ще се проведат тематични занимания за дивите животни, растения и гъбите в Национален парк „Рила“.

На 22 април от 9.30до 17 часа в Посетителския център на Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителския информационен център за парка в Самоков ще се проведе Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да се запознаят в Деня на Земята, дейността на парковата дирекция и природата на защитената територия.

Кампанията за Деня на Земята ще завърши на 24 април с образователна програма с ученици от IIIклас от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград. С разнообразни тематични занимания младите природолюбители ще се запознаят с темите „Международен ден на Земята”, „Биоразнообразието в НП „Рила“ и „Какво знаем за глухаря?“.

 

През 2017г. за 47-ми път се отбелязва Деня на Земята. Мотото тази година е „Повишаване на знанията за околната среда и климата“.Глобалната кампания за Деня на Земята цели повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата до Деня на Земята през 2020 г.Застъпниците на Международната мрежа за Деня на Земята са се посветили на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна. Тази цел не само дава възможност за огромен напредък, но е от критична важност и изключително навременна.

Галерия

Новини
Д „НП Рила“ утвърди Годишния план за провеждането на мониторинг на дивите животни, растителни видове, горски екосистеми, туристическо натоварване в циркуса на Седемте рилски езера и води в НП „Рила” прeз 2018 г.
05/04/2018
Една от приоритетните дейности на Дирекция „Национален парк Рила“ е...
Дирекция "Национален парк Рила" ви приветства по повод Седмицата на гората
04/04/2018
ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА“ ВИ ПРИВЕТСТВА СЪС СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА ПОД...
ДНП „Рила“ и ученици от Сапарева баня отбелязаха 50-годишнината на резервата „Скакавица” в Паничище
30/03/2018
В Посетителския център за НП „Рила“ в Паничище дългогодишните партньори ДНП...
Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва 50 години от обявяването на Резерват „Скакавица” за защитена тертория
28/03/2018
На 27 март 2018 година се навършват 50 години от обяваването на резерват „Скакавица”...