Зареждам...
Архив новини

Отбелязваме 26 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

15/02/2018

Дирекцията на НП „Рила“ отбелязва 26-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. Планирана е богата програмав периода от 20 до 26 февруари в Благоевград под надслов „Дни на Национален парк „Рила“.

Честванията се организират съвместно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионалниятелевизионен център-Благоевград, Регионалнотоуправление на образованието- Благоевград, Центъраза личностно и творческо развитие на децата на Благоевград(ЦЛТРДБ).

Мероприятиятазапочват с екологични образователни програми, които ще се проведат от 20 до 22 февруари в Регионалния исторически музей -Благоевград от 10 до 17 ч.

На 22 февруари от 10 до 18 ч в Градскатахудожествена галерия ще се проведе екоработилница и изложба с рисунки от IV Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ - познат и непознат“.

Отбелязването на 26-годишнината на парк„Рила“ продължава на 23 февруари в Регионалнияисторически музей - Благоевград с постановката „Приключенията на прилепа Дарки“от 14 ч. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „Щурчо“ към центъра за ЦЛТРДБ.

На 24 и 25 февруари от 9,30 до 17 ч.в посетителскияцентър за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационнияцентър – Самоков са обявени Дни на отворенитеврати, където всеки желаещможе да научи интерестни факти за защитената територия.

В зала „22 септември“ - Благоевград от 11,30 ч. на тържествена церемония ще бъде представен юбилеен филм „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов „Национален парк Рила - ретроспекция“. За официалната церемония е подготвена и музикална програма.

 

Национален парк „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел запазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, природни месообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата.

От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход. На територията на парка се намират четири резервата – „Парангалица”, „Централен Рилски резерват“, „Ибър“ и „Скакавица“.

Галерия

програма Дни на НП Рила
Новини
Наградиха отличените в конкурса „Национален парк „Рила“- познат и непознат“
23/11/2018
На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломи и предметни награди на...
В Благоевград връчват наградите в Националния ученически конкурс
22/11/2018
На официална церемоня ДНП „Рила” и партньорите от община Благоевград, РУО и...
Класирани участници в V-ти Национален ученичиски конкурс
21/11/2018
Класирани участници в V-ти Национален ученичиски конкурс "Национален парк Рила -...
Детска градина в Благоевград и ДНП „Рила” организираха екоигри в кампанията „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2018 г.”
09/11/2018
Парковата дирекция получи благодарствено писмо от Екатерина Янчева, директор на...