bg

Новини

Зам.-министър Емилия Тончева и експерти извършиха проверка на мястото на инцидента край Белица

02.07.2021

Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов, директорът на РИОСВ – Благоевград Ангел Георгиев и експерт от дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ Радостина Галитионова посетиха мястото на инцидента над град Белица, при който рано тази сутрин кафява мечка нападна жена.

Сигналът е подаден в ранните часове на деня от областния управител на Благоевград до директора на РИОСВ в града. Според първоначалната информация група от около 4 човека е излязла да бере гъби в местността „Адрианов чарк“ в землището на Белица, където е възникнал инцидентът. Първа помощ на пострадалата жена са оказали служители на Парка за танцуващи мечки, който е в същата местност.

Направен е оглед на мястото съвместно с представители на Държавното горско стопанство и Община Белица. Според специалистите най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората. Инцидентът вероятно е случаен. Намерено е мястото, където мечката е нощувала – вероятно е било временно леговище. Контактът е възникнал поради несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното. 

Кметът на Белица Радослав Ревански е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за издаване на разрешение за отстрел. Мярката е нормативно регламентирана и се прилага при възникването на подобен инцидент. „Компетентен орган да издаде Разрешението е МЗХГ“,  информира зам.-министър Тончева.

Представителите на МОСВ съгласуваха с кмета Ревански последващите действия по превенция. На спешната среща в Община Белица, на която присъства и областният управител на Благоевград Николай Шушков, се взе решение още в понеделник в 11 часа да се проведе среща с местните хора, които ще бъдат запознати с причините за инцидента. „Ще бъдат направени разяснения за действията и подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка“, каза зам.-министър Тончева. Според директора на парк Рила Красимир Андонов в срещата с местните хора ще се включат и представители на Община Белица, парк „Рила“ и РИОСВ – Благоевград.