bg

Новини

Над 300 участника се включиха в инициативите на Дирекцията на Национален парк „Рила“ за Деня на водата

25.03.2022
По повод Световния ден на водата 22 март Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори проведоха седем инициативи в Благоевград, Дупница, Паничище и Самоков.
Инициативите с детски празник на 22 март в ДГ № 10 „Мак“ в Благоевград, където бяха представени интересни и забележителни факти за ценността на водата. В Посетителски-информационен център - Благоевград се проведоха две образователни програми с ученици от петите класове от СУ „Кузман Шапкарев“ и от третите класове от ОУ „Димитър Талев“ в града.
През целия ден на 22 март в двата посетителски центъра на парка в Паничище и Самоков в рамките на Деня на отворените врати експерти насочиха вниманието на посетителите върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс.
Образователни еко-програми по повод Деня на водата продължиха с третите класове от ОУ „Димитър Талев“ и на 23 март, а на 24 март Дирекцията на парка гостува в СУ „Кузман Шапкарев“, където запозна четвъртокласници със световната прирозащитна инициатива.
На 24 март, с беседи и еко-занимания децата от ДГ „Слънце“ – Дупница научиха защо е ценна водата – извор на живот, и как да я опазваме.
В интерактивните занимания експертите от Дирекция „НП Рила“ представиха защитената територия и нейната роля в съхранението на водите. Общо 320 участника научиха любопитни факти за водните ресурси в Рила планина, поднесена по достъпен и атрактивен начин.