bg

Новини

Четирима посланици и трима заместник-ръководители на мисии изкачиха най-високия връх в България – Мусала

03.09.2021
Четирима посланици, акредитирани у нас, и трима заместник-ръководители на мисии на 27 август покориха най-високия връх в България – Мусала. Изданието „Дипломатически спектър“ е съорганизатор на инициативата. Идеята е на Н. Пр. г-жа Андреа Вике, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в България, и на Екатерина Павлова, главен редактор на „Дипломатически спектър“.
Те поканиха посланиците у нас да се изкачат на най-високия в България връх – Мусала (2925.4 м н.в.) и да посетят Базовата екологична обсерватория „Мусала“. Заедно с двете дами до върха стигнаха и посланиците на: Република Индия - Н. Пр. г-н Санджай Рана, на Република Корея – Н. Пр. г-н Ли Хо-шик, на Република Словения - Н. Пр. г-н Анжей Франгеш, както и г-н Константин Заупе, заместник-ръководител на австрийското посолство, г-н Юриен ван дер Хорст, заместник-ръководител на посолството на Кралство Нидерландия, г-н Венцислав Вике-Дерменджиев, съпруг на австрийската посланичка и г-жа Анета Пени, издател на „Дипломатически спектър“.
На входа на кабинковия лифт „Ястребец“ ги посрещна Николина Георгиева, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“, която по време на 4-часовия преход им разказваше за видимите и скритите съкровища на Рила планина. Групата се подкрепи за кратко с планински чай и кафе на хижа „Мусала“ и продължи бодро изкачването. Всички се наслаждаваха на омайните планински гледки и езерата, цветята и ухаещите билки. А връх Мусала ги посрещна със слънце и прекраски пейзажи към язовир „Бели Искър“, Леденото езеро и върховете.
Пред Базовата екологична обсерватория „Мусала“ посланици и дипломати бяха посрещнати от проф. д-р Димитър Тонев, зам.-директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Той им показа забележителности, които се виждат от върха. Разказа за научната дейност на института и показа какви изследвания се извършват там.
Инициативата беше подкрепена от доц. д-р Лъчезар Георгиев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Съдействие оказа и директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов.