17.03.2023

Дирекцията на Национален парк „Рила“ и партньори отбелязват 22 март - Световния ден на водата

По повод Световния ден на водата 22 март, Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори организират поредица от инициативи.
Събитията ще стартират със занимания и работилничка по повод Световния ден на водата на 21 март 2023 г., от 16.00 ч. в Център за настаняване от семеен тип „Св. Богородица“ - Благоевград. Инициативата посветена на забележителните факти за ценността на водата е организирана съвместно с Клуб „Мисли Зелено – Екология“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
На 22 март 2023 г., от 10.30 ч. в друга партньорска инициатива на образователния кът на открито в градско парково пространство до сградата на Дирекция „Национален парк Рила“ ще се проведе празнична програма и занимания и състезания „За водата на открито“. Поредицата занимания с ученици по повод Световния ден на водата е организирана съвместно с Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Същият ден, в двата посетителски-информационни центъра на Парка в Паничище и Самоков са предвидени Ден на отворените врати. Експертите от центровете с интересни и забележителни факти и видеа на водните ресурси в НП „Рила“, като и беседи ще насочат вниманието върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс пред посетителите.
Образователните еко-програми ще продължат на 23 март от 13.30 ч. със занимания - Деня на водата, на тема „Ускоряване на промяната: партньорство и сътрудничество“ в Посетителски-информационен център – Самоков
На 24 март от 09.00 ч. е планирано събитие и в ДГ „Слънце“ – гр. Дупница. Децата ще научат защо е ценна водата и как да я опазваме – извор на живот.
В еко-инициативите експертите от Дирекция „НП Рила“ ще разкажат повече за защитената територия и нейната роля в съхранението на водите. Участниците ще научат любопитни факти за водните ресурси в Рила планина по формата на интерактивни занимания.

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г., с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода, който представлява структура, управлявана от един или повече членове и партньори, с определен мандат.
Световният ден на водата насочва вниманието върху грижата за опазването на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.
През 2023 г. темата на Световния ден на водата е Ускоряване на промяната: партньорство и сътрудничество.
 
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"