20.09.2022

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Европейската седмица на мобилността

По повод Европейската седмица на мобилността, 16-22 септември 2022 г., Дирекция „Национален парк Рила“ организира и проведе инициативите Ден на отворените врати в Посетителските центрове на Парка и „Открит урок на тема: „По-добре свързани с природата“.
В ПЦ-Паничище и ПИЦ-Самоков, 18 септември бе обявен за Ден на отворените врати по повод тазгодишната европейска кампания. Общо 40 посетители на двата центъра научиха интересни факти за европейската инициатива, уникалността на защитената територия и бяха приканени да я посетят!
На 20 септември, в Посетителски-информационен център – Благоевград, четвъртокласници от 11 ОУ „Христо Ботев“ - Благоевград в рамките на открития урок „По-добре свързани с природата“ се запознаха с богатото биологично разнообразие и природните красоти на най-големия национален парк в България и най-стария резерват у нас – Парангалица. Всички участници в инициативата осъзнаха личния ангажимент в грижата за опазването на околната среда и за създаване на отговорно отношение и високо екологично съзнание у хората.
 
Темата на ежегодно провежданата кампания на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“ през 2022 г. е „По-добри връзки“. След поставянето на силен акцент върху здравните аспекти на градската мобилност през 2021 г., тазгодишната тема отразява целта на инициативата за обединение на хората. Избрана е, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения.
Хората могат да осъществяват връзка при среща на площада в градска среда и да останат свързани помежду си чрез обществения транспорт. По-добрите връзки в транспорта означават по-добре свързани обекти и хора, което е основна тема на Европейския зелен пакт на Европейската комисия.
Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации. Целта на кампанията е да увлече хората в инициативи с устойчивата градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"