24.11.2022

Обявяват победителите в Деветия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“

Дирекция „Национален парк Рила” и партньорите от община Благоевград, Регионално управление на образованието /РУО/, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /ЦЛТРДБ/ и Югозападно държавно предприятие – Благоевград ще обявят резултатите и победителите в деветия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. Събитието ще е на 25 ноември 2022 г., /петък/ от 12.30 часа в ЦЛТРДБ /сградата на бивш Младежки дом – Благоевград/.
В деветото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 469. Компетентно жури определи най-добрите творби от постъпилите общо 318 рисунки, 29 разказа, стихотворения и есета, 32 фотографии, 65 мултимедийни презентации и 25 творби на приложен еко-дизайн.
Ученическите творби от рисунки, фотографии и макети, облекла и предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали са изложени в сградата на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, след което ще се използват за пътуващи изложби, организирани от Дирекция „Национален парк Рила”.
 
Конкурсът се провежда за четиринадесета поредна година – пет с регионален статут и се провеждаше с участието на ученици от І-ХІІ клас от 12-те общини около Национален парк „Рила“: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Долна баня, Самоков, Сапарева баня, Дупница и Рила. През последните осем учебни години конкурсът „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ се провежда като национален, поради големия интерес към темата на децата и техните ръководители от цялата страната.
Основните цели на конкурса са да се обогати екологичното образование и се активизира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи и да се засили интересът на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии. Той трябва да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата и биоразнообразието на територията на парка и популяризира уникалното природно богатство в Национален парк „Рила”.
 
Заповядайте на събитието ни!
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"