22.03.2023

Позиция на Дирекция „Национален парк Рила“ по сигнал за нерегламентирани шейни

Позиция на Дирекция „Национален парк Рила“ по сигнал за нерегламентирани шейни

Във връзка с излъчен тази сутрин (22 март 2023 г.) репортаж по Нова телевизия за навлизане на моторни шейни в Национален парк „Рила“, дирекцията на парка изразява следната позиция:
Благодарим на г-н Цветомир Николов за гражданската активност, както и на обществената медия за своевременното отразяване на прояви на един наболял проблем не само в Национален парк „Рила“, но и в други защитени територии.
За конкретния случай не са потърсени за коментар представители на ръководството на Дирекция „Национален парк Рила“ от медиите, както се твърди.
На 19 март 2023 г. единственият сигнал, постъпил в 14:29 чрез системата 112, е за движение на шейни на територията на Природен парк „Рилски манастир“, който е с друго управление и с който Национален парк „Рила“ граничи.
Неточни сигнали чрез 112 постъпват често и това допълнително затруднява бързината в действията на служителите. Дори и първоначално несъотносими към нашата територия, се стремим да ги проверяваме на място с дежурните ни служители „Паркова охрана и контрол“.
Нерегламентираното движение на моторни шейни е един от най-сериозните проблеми, с който трябва да се справяме. Шейните се движат бързо, нямат регистрационни номера, водачите са с екипировка, която ги прави неразличими. Не се подчиняват на разпорежданията на парковата охрана, дори има случаи на неизпълнение на разпореждания на органите на МВР при провежданите съвместни акции. Въпреки всичко всяка година дирекцията на парка постига резултати и успява да санкционира нарушители, но като цяло проблемът остава. В помощ на разрешаването му ще бъде приемането на законови промени в регистрацията и движението на моторни шейни, АТВ, УТВ и кросови мотори.
Призоваваме хората да продължат да подават сигнали, като при възможност да използват номера на дежурния телефон в Дирекцията на Национален парк „Рила“ – 0884 111 400, както и телефоните на главните инспектори по участъци, информация за които има на сайта ни www.rilanationalpark.bg и на информационните табели на територията на Националния парк. Ако няма възможност за директен контакт, да се ползва националната система 112.
Обратната връзка е изключително важна за нас. Само с общи усилия ще успеем да опазим това наше богатство – Национален парк „Рила“.

 
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"