26.04.2024

С поредица от инициативи Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на Земята

Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори отбеляза Деня на Земята под мотото Планета без пластмаса“ с редица инициативи в Дупница, Благоевград, Паничище и Самоков, с участието на 251 души, които 161 деца и ученици, на възраст от 5 до 16 години.
Събитията стартираха в Дупница със съвместна еко-образователна програма с Детска градина „Слънце“ под формата на занимания „Дивата природата на Национален парк „Рила“ с участието на над 100 деца и преподаватели от групите. Експерти на парковата дирекция представиха уникалните природни дадености, животинските и растителни видове и техните местообитания в НП „Рила“ пред младите природолюбители.
Инициативата „Край на пластмасите в името на здравето на хората и планетата Земя!“ е съвместно събитие с Регионална здравна инспекция – Благоевград с участието на пациенти с Диабет тип 2 и техните семейства. С посещение в Национален парк „Рила“ в района на м. Карталска поляна и Резерват „Парангалица“ се активизира двигателната активност на хората и представи чистата и красива природа на най-големия национален парк в страната. Броят на участниците в инициативата бе 28 човека.
На 22 април, празникът бе отбелязан и в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, където експерти от дирекцията на парка запознаха 50 ученици от 1 и 3 клас с безценното биоразнообразие, съхранявано в дивия свят на защитената територия.
Ден на отворените врати по повод Деня на Земята се проведе в Посетителски център – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков на 22 април 2024 г., от 09.30 до 17.00 ч. В центровете общо 21 посетители имаха възможност да се запознаят с величествената дива рилска природа, част от зеленото богатство на планетата.
Инициативите, посветени на природозащитната дата ще завършат с провеждане на почистване на туристическа пътека от м. Бързанска поляна до хижа „Вада“, на територията на Национален парк „Рила“, с участието на 10 служители на парка, които събраха три чувала с битови отпадъци.
 
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"