Фотоконкурс „30 години Национален парк Рила“ „Предизвикателство за идните поколения“ 202

 


Организатори:
Дирекция „Национален парк Рила“, с подкрепата на  Сдружение Пи Ем Ай България и Софийска Фотографска Школа, организират фотоконкурс по повод 30 годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“.
Цел: Конкурсът ще  отличи 30 вдъхновяващи планински пейзажа от живописната Рила планина, които да бъдат използвани за популяризиране дейността по опазване на неоценимото природно богатство на Национален Парк „Рила“.Регламент: 
 1. Изпратете оригинала по имейл на адрес photo-contest@rilanationalpark.bg, ще получите автоматичен отговор с формуляра за участие, който трябва да попълните. 
 2. По желание, публикувайте фотографиите на вашата Фейсбук стена и отбележете @NationalParkRila с # в съответната категория.


6 Категории:
 1. Водите на Рила – езера, реки, водопади #Водите
 2. Подслон в планината – хижи и заслони #Подслон
 3. Горите на Рила – цветни, бели и зелени #Горите
 4. Дивият свят на Рила – флора и фауна #ДивиятСвят
 5. Хората и планината – презареждане #Хората
 6. Звезди над Рила – свободата да мечтаеш #Звезди


х5 Награди:
 1. 1-ва награда - фото-преход с нощувка в Национален парк "Рила" + пакет "Приатели на парк "Рила""
 2. 2-ра награда - фото-преход с нощувка в Национален парк "Рила" 
 3. 3-та награда - онлайн фотографски курс в Софийска Фотографска Школа
 4. Награда на публиката - пакет „Приятели на парк „Рила"" + бутилка вино 
 5. Награда на Сдружение "Пи Ем Ай - България Чаптър" – курс по Управление на проекти за всеки 


Правила за участие в конкурса: 
 • До участие в конкурса се допускат всички фотографи (на любители и професионалисти), които са изпратени по имейл не по-късно от 15.09.2022 година и има попълнен формуляр за участие от страна на автора. 
 • До оценяване за 1ва, 2ра, 3та награда и награда на Сдружение „Пи Ем Ай - България Чаптър" се допускат само фотографии изпратени на имейл адрес photo-contest@rilanationalpark.bg в пълен размер (ограничение за един имейл 8МБ). 
 • До участие в конкурса се допускат до 5 фотографии във всяка от 6-те категории от един автор изпратени по имейл. 
 • До участие се допускат само авторски фотографии. Възможно е да бъде изискан оригинал на спечелила или номинирана фотография. 
 • До участие се допускат фотографии заснети директно на дигитален носител или сканирани негативи от лентова фотография. Допустима е разумна намеса във фотографията с цел постигане на по-завършен визуален продукт – минимални корекции на контраста и цветовете при конвертиране на суровия файл, заличаване на дребни обекти без да се променя съдържанието на фотографията и т.н. 
 • Не се допуска участие на фотоколажи със замяна на части от фотографията (например замяна на небето) или добавяне на обекти в снимката. 
 • Не се допуска участие на фотографии с груби и агресивни фото манипулации, които изменят генерално съдържанието на фотографията.
 • Не се допускат фотографии с нецензурно съдържание и такива, които подтикват към или промотират насилие, расизъм, агресия и т.н. 
 • Съгласие от страна на автора за предоставяне на авторски права за използване на фотографиите във връзка с дейността на Национален парк „Рила". 
 • Ако наградата на публиката съвпадне с някоя от другите награда, то наградата на публиката отива за втората фотография с най-много социални интеракции. 

Етапи на конкурса:
Етап 1: Изпращане на фотографиите до 15 септември 2022 според Регламента
Етап 2: Оценяване на участвалите фотографии в периода 15-30 септември от:
 • Мирослав Маринов – основател на Софийска Фотографска Школа и Дирекция Национален парк „Рила" за 1-ва, 2-ра и 3-та награда.
 • Мирослав Маринов – основател на Софийска Фотографска Школа и Сдружение Пи Ем Ай България за наградата на сдружението.
 • Фотографията с най-много социални интеракции в периода 15.09 – 30.09 (брой харесвания/реакции) от публикуваните във Фейсбук* събитието на Фотоконкурса ще получи наградата на публиката.
*ДНП Рила ще публикува всички снимки отговарящи на правилата за участие във Фейсбук събитието на Фотоконкурса за гласуване след 15-ти Септември.

Етап 3: Обявяване на селекцията на 01.10.2022 в социалния канал на Национален Парк „Рила" във Фейсбук.
Етап 4: Награждаване на събитие на ДНП Рила  през октомври 2022
Етап 5*:  Отличените фотографии ще бъдат изложени:
 • по време на Годишните Награди на Сдружение "Пи Ем Ай - България Чаптър"
 • на открито изложбено пространство, например Градската градина в София и др.  
* Очаквайте повече информация за този етап през Октомври.
Пусни видеото

30 години Национален парк "Рила"