Зареждам...
Архив новини

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата

21/03/2019

Дирекцията на НП „Рила“ ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с деца, ученици и посетители. 

На 22 март в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17.00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите.

 Същият ден от 10.00часа в ДГ № 9 „Слънце“– гр. Дупницаще има образователна беседа и занимателни игрис децата от третите и четвъртите групи. Експерт от парковата дирекция ще представи Световния ден на водата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“водните ресурси и биологичното разнообразие на защитената територия.

 От 13.00 часа вОУ „Неофит Рилски“ – гр. Дупницас тематична беседа ще се популяризира световната природозащитна дата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“. Екозаниманието ще запознае второкласници от училището с богатото водно богатство и уникалното биоразнообразие на Национален парк „Рила“ и ще завърши с ековикторина.

 Програмата, посветена на Световния ден на водата, ще продължи от 15.00 часа в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“– гр. Благоевград. Там експерти от Дирекция „НП Рила”ще проведат беседа и интертактивна екоигра с третокласници от благоевградското училище.

 Инициативата за отбелязването на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференция на ООН „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Празникът се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят. При отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. Темата на Световния ден на водата 2019 г. е „Вода за всички! Всеки е важен!“ в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. - с напредването на устойчивото развитие всеки трябва да има полза.

Галерия

Новини
ДНП „Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи
18/04/2019
Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото...
Дирекция "Национален парк Рила“ отбеляза Mеждународния ден на птиците
01/04/2019
Дирекцията на НП „Рила“и Клуб „Ние и природата“към Второ основно...
Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата
21/03/2019
Дирекцията на НП „Рила“ ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни...
Обява за конкурс
11/03/2019
ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА“ – БЛАГОЕВГРАД на основание чл.10, ал.1 от...