Зареждам...
Архив новини

Отбелязваме Световния ден на водата

21/03/2013Един от най–важните дни в екологичния календар е 22 март – Световният ден на водата, който всяка година носи различно послание към хората. Тази година е обявена за Година на водно сътрудничество, като основната цел е създаване на нови основи за сътрудничество и подобряване на съществуващите в областта на водата, които да гарантират по-мирно и по-устойчиво бъдеще за всички. Представителите на различни сектори, които черпят от водата на един източник, имат различни интереси, нужди и претенции. Ето защо властите и органите, които традиционно се занимават с управлението на водните ресурси, учените и политиците трябва да обединят усилия.

Денят се отбелязва с най–разнообразни мероприятие, целящи да предизвикат дебати, размишления и адекватни решения по проблемите, свързани с липса, недостиг  и замърсяване на водите в световен мащаб.

Традиционно, и тази година Световният ден на водата ще бъде отбелязан  с полево обследване за качеството и количеството на водите на река Благоевградска Бистрица. Мероприятието се организира съвместно от Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр. Благоевград, Регионална Лаборатория – гр. Благоевград към Изпълнителна агенция по околната среда, Дирекция Национален парк Рила”и Обединен детски комплекс – гр. Благоевград.

Обследването ще се проведе в рамките на два дни с различни участници, както следва:

- 21 март (четвъртък) от 14:00ч. на въжения мост на р.Благоевградска Бистрица(алеята за парк „Бачиново”) полеви измервания със студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда” на ЮЗУ „Неофит Рилски”.Акцент на мероприятието освен полевите измервание ще бъде и темата за стандартите за качество на околната среда.

            - 22 март (петък) от 11:00 ч. на въжения мост на р. Благоевградска Бистрица (алеята за парк „Бачиново”) с ученици от школите по „Биология и здравно образование” към ОДК – гр. Благоевград. На учениците ще се предостави възможност с полеви уреди и китове за експресни анализи да измерят определени показатели на водата – електропроводимост, рН, разтворен кислород, наситеност с кислород, температура, мътност. Резултатите от проведените измервания ще бъдат записани в полеви протоколи и сравнени с нормите за качество на водите.

Целта на тези мероприятияе младите хора да се ангажират с проблемите, свързани с качеството на водите, както и с осезаемото усещане за недостига на прясна вода в резултат от климатичните промени.

 

 

За повече информация от мястото на събитието:Д „НП Рила” – д-р Стефан Кирилов – 0886 96 96 и БДЗБР – гр. Благоевград – д-р Светла Иванова – 0885 49 49 53;

Галерия

Новини
Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември за дванадесета поредна година
12/10/2020
Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на...
Дирекция „Национален парк Рила“ проведе шест информационни и обучителни дни и заключителен семинар по Проект Bio2Care
02/10/2020
Във връзка с приключването и отчитането на проект „Засилване на капацитета на...
Дирекция „Национален парк Рила“ провежда заключителен семинар по Проекта Bio2Care в Благоевград
01/10/2020
Във връзка приключването и отчитането на проект „Засилване на капацитета на...
„Избери как да се придвижиш“ е мотото на Европейска седмица на мобилността`2020
16/09/2020
И през тази година МОСВ се включва в ежегодно провежданата кампанията на...