Зареждам...
Архив новини

Отбелязваме Световния ден на водата

21/03/2013Един от най–важните дни в екологичния календар е 22 март – Световният ден на водата, който всяка година носи различно послание към хората. Тази година е обявена за Година на водно сътрудничество, като основната цел е създаване на нови основи за сътрудничество и подобряване на съществуващите в областта на водата, които да гарантират по-мирно и по-устойчиво бъдеще за всички. Представителите на различни сектори, които черпят от водата на един източник, имат различни интереси, нужди и претенции. Ето защо властите и органите, които традиционно се занимават с управлението на водните ресурси, учените и политиците трябва да обединят усилия.

Денят се отбелязва с най–разнообразни мероприятие, целящи да предизвикат дебати, размишления и адекватни решения по проблемите, свързани с липса, недостиг  и замърсяване на водите в световен мащаб.

Традиционно, и тази година Световният ден на водата ще бъде отбелязан  с полево обследване за качеството и количеството на водите на река Благоевградска Бистрица. Мероприятието се организира съвместно от Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр. Благоевград, Регионална Лаборатория – гр. Благоевград към Изпълнителна агенция по околната среда, Дирекция Национален парк Рила”и Обединен детски комплекс – гр. Благоевград.

Обследването ще се проведе в рамките на два дни с различни участници, както следва:

- 21 март (четвъртък) от 14:00ч. на въжения мост на р.Благоевградска Бистрица(алеята за парк „Бачиново”) полеви измервания със студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда” на ЮЗУ „Неофит Рилски”.Акцент на мероприятието освен полевите измервание ще бъде и темата за стандартите за качество на околната среда.

            - 22 март (петък) от 11:00 ч. на въжения мост на р. Благоевградска Бистрица (алеята за парк „Бачиново”) с ученици от школите по „Биология и здравно образование” към ОДК – гр. Благоевград. На учениците ще се предостави възможност с полеви уреди и китове за експресни анализи да измерят определени показатели на водата – електропроводимост, рН, разтворен кислород, наситеност с кислород, температура, мътност. Резултатите от проведените измервания ще бъдат записани в полеви протоколи и сравнени с нормите за качество на водите.

Целта на тези мероприятияе младите хора да се ангажират с проблемите, свързани с качеството на водите, както и с осезаемото усещане за недостига на прясна вода в резултат от климатичните промени.

 

 

За повече информация от мястото на събитието:Д „НП Рила” – д-р Стефан Кирилов – 0886 96 96 и БДЗБР – гр. Благоевград – д-р Светла Иванова – 0885 49 49 53;

Галерия

Новини
Връчени бяха годишните награди за природозащита на името на Мими Праматарова
13/06/2019
На официална церемония в Министерството на околната среда и водите бяха връчени...
Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва 5 юни - Световния ден на околната среда с поредица от инициативи
31/05/2019
Честванията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни, ще започнат на 3 юни в...
28 май – Ден на парковете в България отбелязва Дирекция „Национален парк Рила“
28/05/2019
Денят на парковете в България отбелязва Дирекция „Национален парк Рила“ с Ден...
На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие
22/05/2019
На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното...